Patóhegytől 43 km-re, a magyar határtól mindössze öt kilométerre fekvő, többségében magyarok lakta Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban – amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek -, 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt nemrég egy 500 négyzetméteres trópusi kertet is kialakítottak a szlovéniai cégnél.
A trópusi kert 1. és 2. része látogatható, illetve az eladó tér.
5 Euro fejenként a túra ára. A túra kb. 40 percig tart.
 
Távolság Patóhegytől: 43km
Nyitva tartás és bővebb információ: www.tropskivrt.si 
Bejelentkezés: +38 651389000 telefonszámon, illetve az info@tropskivrt.si email címen lehetséges.
 

Egy kedves vendégünk élménybeszámolója:

“Voltunk a szlovéniai orchideatermesztés központjában
Dobronakon (határátkelő: Rédics). A vártnál is hatalmasabb az egész komplexum és nagyon szép! Az idegenvezetőtől rengeteg információt és hasznos tanácsot is kaptunk, de tetszetős és érdekes volt a trópusi üvegházuk is. A látogatás végén az 5 eurós belépőben valóban nívós ajándékokat adták az alapján, ki mit választott: volt orchideaültető készlet (1 zacskó termőfölddel együtt) vagy ismertető színes könyvecske az orchideákról és hasznos tartási tanácsokkal vagy egy klassz, színes orchidea-kaspó (tényleg minőségi!). Különböző méretű és színű orchideákból vásárlási lehetőség a végén: legolcsóbbak (de szépek!) 7-8 Eurótól felfelé. Amennyiben nagyobb társaság menne a Borfaluból, érdemes előre bejelentkezni és idegenvezetőt kérni, mert úgy összehasonlíthatatlanul több információhoz jut az ember! Bejelentkezés a következő e-mail-címen: info@tropskivrt.si vagy: brigita.lackovic@oceanorchids.si

Ezenkívül jártunk a település melletti Bakonaki-tónál, ami kimondottan hangulatos sétálóhely a különböző energiapontokkal.”