Ha kirándulni vágyik, ajánljuk a következő látnivalókat,

melyekről személyesen szívesen adunk bővebb tájékoztatást is.

25 km-en belüli látnivalók

Aranyoslapi forrás

A zalaegerszegi Aranyoslapi forrás kellemes kirándulóhely. Könnyen megközelíthető közúton és kerékpárúton is.
A zalaegerszegi forrás fontos emlék a város történetében. Egy 1381-ben kelt oklevél is említést tesz a zalaegerszegi forrásról. Ebben „Aranyoskutának” nevezi. A forrás Zalaegerszeg határában található, alsőredő település közelében.

Régebben a forrás létezését csak emléktáblával jelezték, mára azonban kiépítették, vizét egy kis tóba vezették. Mellette, egy réten fajátékokkal felszerelt játszóteret létesítettek, tűzrakó helyet építettek ki.

Távolság Patóhegytől: 20km
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Alsóerdő
Nyitva tartás: Bármikor szabadon látogatható.
Belépő: Nincs belépőjegy.

További információ: http://www.utazzitthon.hu/aranyoslapi-forras-zalaegerszeg.html

Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra

Patóhegyen halad keresztül az országos Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra.
Kezdőpont: Petrikeresztúr Petőfi és Hunyadi utca kereszteződése. Végpont: Zalatárnok

Templom melletti útkanyar. Ez egy létező, jól karbantartott útszakasz, jellemzően erdőben halad.
Hossz: 6.1 km Szintkülönbség: 115m (oda) 113m (vissza)

További információ & térkép:
http://termeszetbarat.hu/turistautak/petrikeresztur_-_zalatarnok

Kustánszegi-tó

A tó Zala megye egyik legszebb részén, a göcseji “szegek”-vidékén található. 1987-ben történt meg a terület elárasztása. A völgyzárógátas, két patakkal táplált víz környezete nagyon szép.
A Kustánszegi-víztározó keleti és északi része kizárólag horgászatra, nyugati része strandolásra alkalmas. Helyben szabadstrand, strandröplabda pálya, strandkosárlabda pálya, játszótér, piknikezőhely található.
Az idelátogató vendégek részére kemping, magánszálláshelyek, ifjúsági tábor áll rendelkezésre.
Minden év augusztusának második hétvégéjén Kustánszegi Napok-at tartanak, horgászversennyel, halászléfőzéssel, egyéb sport és kulturális rendezvényekkel

Távolság Patóhegyről: 8.5 km
Javaslatunk: kiváló fürdési és horgászlehetőség illetve remek nyári programok a Göcsej Camping jóvoltából
Hasznos információ horgászoknak:http://www.peca.hu/horgaszviz/_kustanszegito/ Telefon: +36-30-2884-551
További információ helyi programokról: http://www.gocsej-camping.hu , Telefon:+36-30-5030-502

Barlahidai tavak

A Barlahidai tavak a Salomfai patak mentén helyezkednek el. A területet a tájegységre jellemző dombok és erdők határolják. A gazdag állat és növényvilág és a csodálatos környezetben való elhelyezkedése miatt a pihenésre vágyók szigete lehet. A horgászok számárai is maradandó élményt nyújthat a gazdag halállomány. Nem ritka a 5-10 kg közötti pontyok és amurok zsákmányolása sem, emellett megtalálható a keszegek sok fajtája. A tavakat a Barlahidai Horgászegyesület üzemelteti idén már harmadik éve. Várjuk olyan egyesületek, cégek baráti társaságok jelentkezését is akik közös horgászattal főzéssel sportolással, pihenéssel szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Lehetőség van rendezvénysátor (350 m2)+berendezés (padok, asztalok), bográcsok, horgászfelszerelés bérlésére is.

Terület: 1 tó (nyugati oldal) 1,7 ha, 2 tó (keleti oldal) 0,6 ha

Fogható halak: ponty, amur, keszeg, kárász, csuka

Elvihető nemes halak száma: napi árfolyamon kifizetve korlátlan mennyiségben

Nappali horgászati lehetőség: 6-22 h

A horgászathoz napijegy vásárlása szükséges.
Napijegy-vásárlási lehetőség: Barlahida Rákóczi út 10.(a haranglábbal szemben)
GPS: 46.718073, 16.68881

További információ: +36-30-681-3526

Lenti, termálfürdő

5 szabadtéri, 3 fedett (gyermek-, úszó-, élmény- és gyógymedencékkel) és egy félig fedett hidro-masszázs élménymedencével valamint 8 ha zöldterülettel várja a pihenni és felüdülni vágyókat. A fürdő legnagyobb medencéje 1340 m2 vízfelületű, melyben vadvízáram, nyakzuhany, masszázspadok és egy 74 m hosszú ún. Anakonda csúszda nyújt páratlan élményeket.
A 3 500 négyzetméteres fedett fürdőrészben az úszó-, gyógy- gyermek- és hidromasszázs medencék, szaunavilág – benne finn, aroma és infraszauna – , 600m2 pinenőtér pihenőágyakkal valamint gyógyászati részleg is működik.A lenti fürdő vize Európa szerte ismert 40 000 éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely mozgásszervi problémák, gerinc (nyak, hát, derék), lumbágó, izületi (váll, könyék, kéz, csípő, térd, boka) gyulladásos és kopásos megbetegedések kezelésére alkalmas.

Belépődíj: kb. 1690-2100 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 19 km
Javaslatunk: remek fürdő a közelben
További információ: http://www.lentifurdo.hu/

Szent György Energiapark, Lenti

A lenti termálfürdő területén lévő Szent György Energiapark Európában egyedülállóvá teszi a lenti termálfürdőt, mivel jótékony hatású energiavonalak találkozási pontjaiban fekszik. Szent György-vonalakat a keleti kultúrákban sárkányösvények nevezik. Ezek az energiafolyamok úgy hálózzák be bolygónkat, ahogyan a testünket átszövik a meridiánok, azaz energiacsatornák. A Szent György-vonalak a különféle földsugárzások közül a jótékony hatásúak közé tartoznak. A régi korok emberei ismerték ezeknek, a helyeknek az élettani és spirituális hatását, és szent helyként tisztelték. Hazánkban olyan szakrális jelentőségű helyszínek alatt fedezték fel a Szent György-vonalak kereszteződéseit, mint az őskeresztény központok, az Árpád-kori templomok és a középkori kolostorok. Világszerte pedig a Mária-kegyhelyek és az ősi civilizációk vallási központjai: az egyiptomi piramisok, a perui Macchu Picchu, vagy az angliai Stonehenge alatt bukkantak a Föld energiaáramainak találkozási pontjaira.

Távolság Patóhegytől: 19 km

További információ: http://www.lentifurdo.hu/hun/szent+gyorgy+energiapark

Zalaegerszeg, Bóbita játszótér

Óriási (3500 m2), modern játszótér, 35 fejlesztő játékkal: a gyermekek mennyországa. A Patóhegyi Borházfalutól 20 perc autóútra, Zalaegerszeg legközelebbi részén (Kertváros, Apáczai tér).

Belépődíj: ingyenes
Nyitva tartás:
ápr. 1-től okt. 30-ig: 8-20 óráiig,
nov. 1-től márc. 31-ig: 8-18 óráig.
Távolság Patóhegytől: 19 km
Javaslatunk: családosoknak ajánlott program

Zalaegerszeg, Aquacity és Termálfürdő

Aquapark: hullám-, ugró-, strand-, bébi- és gyermekmedence, jakuzzik, csúszdadomb 13 csúszdával, kilátótorony, lassú folyó, sportpályák, vízi zorb.

Belépődíj: kb. 2500-3500 Ft (felnőtt)
További információ: www.aquacity.hu

Termálfürdő: fedett és szabadtéri termál- és gyógymedencék kényeztető élményelemekkel, csúszda, masszázs, szaua. Egyedülálló éjszakai fényterápiás fürdőzés.
Belépődíj: kb. 2300 Ft (felnőtt)
További információ: www.aquapalace.hu
Távolság Patóhegytől: 21 km
Javaslatunk: kár lenne kihagyni, kitűnő időtöltés

Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum

Az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma. A Zala folyó holtága körül kapott helyet a 40 épületből álló együttes, melyet 22 zalai településről szállítottak a helyszínre. A skanzen területén egy múlt századi göcseji települést rekonstruáltak az építők, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek.

Belépődíj: kb. 500 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 18 km
Javaslatunk: utazás Göcsej múltjába
További információ: http://www.zalaegerszeg.hu

Zalaegerszeg, Azáleás-völgy

A Zalaegerszeg közvetlen közelében található völgy különleges mikroklímával rendelkezik. A korábban Róka-völgynek is nevezett helyre a 60-as évektől kezdve folyamatosan telepítettek be különleges növényeket. Bár jelentős az örökzöld gyűjtemény is, a völgy a 70-es években betelepített azáleák miatt vált híressé, innen kapta új nevét.

A völgy április végén, május elején a legszebb, ekkor virágoznak az azáleák. Érdemes többször is visszatérni ide, a különböző azáleák virágzási ideje kissé eltér, így folyamatosan változik a völgy. Illata csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, ez az illat viszont az egész völgyet belengi.

Távolság Patóhegytől: 20 km

Megközelítés:
• Kiindulási pont az Alsóerdei utca és a Köztársaság útja kereszteződése
• Az Alsóerdei úton a városból kifelé kell haladni. Az Erdőgyöngye étterem után kell jobbra lekanyarodni az útról, egy kis tábla jelzi is a helyet.
• Innen gyalog tovább, a házak után balra kell kanyarodni, majd szinte rögtön jobbra
• A sorompó után már csak az ösvényt kell követni

Szécsisziget, bivalyrezervátum

A házibivaly (Bos bubalus domesticus) őse az ázsiai vagy indiai vadbivaly (Bos bubalus arnee). Háziasítása kb. 6000 évvel ezelőtt történt. Magyarországra a VI. század közepén az avarok hozták be. Erdélyben és Szatmárban kis gazdaságokban, míg Somogy és Zala megyében a nagy gazdaságokban tenyésztették. A szarvasmarhánál igénytelenebb, de hidegre és melegre érzékeny állat. A szécsiszigeti bivalyrezervátumot a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapította 1999-ben. Célja a génmegőrzés, a bemutatás, a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése. Szécsiszigeten a nem kívánatos beltenyészet elkerülésére két különböző tenyészetből való bivalycsorda lett telepítve. A Kerka holtága és a körülötte kialakult ingoványos terület megfelelő környezetet biztosít a bivalyoknak.

Távolság Patóhegytől: 25 km
Cím: Szécsisziget, Rákóczi u.
Telefonszám: +36-70-3163-690
Nyitva tartás: Szabadon látogatható

25-50 km-en belüli látnivalók

Pankaszi szoknyás harangláb

Pankasz legmagasabb dombján, egy lejtős gyümölcsös tetején áll az 1954-ben épült református fa harangláb. Az építmény fa szerkezete tölgyből készült, a harangot fa zsindely védi és maga az építmény rozsszalmából készült zsúp. A harangláb szomszédságában a felújított kovácsműhely is megtekinthető. A harangláb szabadon látogatható. A kovácsműhely előzetes bejelentkezést követően tekinthető meg, telefonszám: +36 (30) 910-5106.

Távolság Patóhegytől: 38 km
Cím: 9937 Pankasz
Nyitva tartás: Bármikor szabadon látogatható.
Belépő: Nincs belépőjegy.

További információ: http://www.orseg.info/hu/info/orseg-orokseg/pankaszi-szoknyas-haranglab.html

Söjtör, Deák-kúria

Deák Ferenc, a “haza bölcse” szülőháza. A barokk kúria 1785 körül épült. A 2000-es évek elején gyönyörűen helyrehozták és restaurálták, elõkerültek a füstös-konyha maradványai, valamint az emeleti szobák falfestései. A megújult épület, s a benne helyet kapó kiállítások a korabeli köznemesi életmódot mutatják be a látogatók számára, a kastélyt övezõ park az ivókúttal vonzó pihenõhely lehet.

Belépődíj: nincs információ
Távolság Patóhegytől: 26 km
Javaslatunk: közel van, kellemes kirándulás
További információ: http://sojtor.eu

Márokföld Kalandpark

A Márokföld Kalandpark 2012-ben 2 pályával nyitotta meg kapuit. 2013-ban egy csúszópálya és egy kisebb bővítés, valamint a terepíjász-pálya áttelepítése következett.
2014-ben pedig a kalandpark a következő elemekkel várja látogatóit:
Junior pálya 130 cm-től
Felnőtt pálya 140 cm-től
Felnőtt pálya II. 140 cm-től
Csúszó-pálya
Óriáslengés (májustól)
Terepíjász-pálya (májustól)

A 130 cm-teres testmagasság általában az általános iskola első osztályosainak felel meg.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy 126 cm-eres gyermeket élből elutasítunk, de az elemek átlag 2,5 méteres magasságát tekintve a tapasztalat azt mutatja, hogy egy 6 évnél fiatalabb gyermek az akadályokat nem tudja teljesíteni és az eszközöket önállóan használni.
A csöppségek szórakoztatásukra egy trambulint helyeztünk ki a pályára, amelyet ingyenes használhatnak.
Nyitva tartás: kalandpark hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között várja a látogatókat. Kivétel a hétfőre eső ünnepnapok. Rossz idő esetén javaslom, hogy előtte mindig telefonon érdeklődjenek.

Belépődíj: Mászójegy: 1700 Ft/fő (130 cm testmagasság felett/ 2 óra pályahasználat.)
Családi mászójegy: 2 szülő + 2 gyermek (14 év alatti): 5800 Ft/4fő
Csoportos kedvezmény (min. 15 fő) : 1500 Ft/fő
Óriáslengés 500 Ft/ lengés
Íjászat 500 Ft/fő/óra
A vessző törése, elvesztése esetén 1000 Ft-ot számolunk fel darabonként!

Távolság Patóhegytől: 28 km

További információ: 8976 Márokföld, telefon: +36 30 243 9963

E-mail: kalandpark@marokfold.hu
web: www.marokfold.hu
facebook: Márokföldi Kalandpark

Vétyemi ősbükkös

Az országos erdőrezervátumi programba bekerült három zalai erdőterület egyike a Vétyemi ősbükkös. A magterületnek kijelölt erdőállomány több mint 160 éves. A átlagosan 170 éves, 40 méter magas, ezüstös törzsű, bükkfa óriásai káprázatos élményt nyújtanak.

A dél-zalai bükktáj erdőgazdasági tájon, barna erdőtalajon kialakult tipikus erdőtársulás. Jellemző fafajai a bükk mellett a gyertyán, kocsánytalan tölgy, a mezei és hegyi juhar, a mézgás éger. Az avarban gímpáfrány, szálkás pajzsika, tündérfürt, farkasboroszlán, erdei ciklámen, széleslevelű nőszőfű, kardos madársisak él.

Távolság Patóhegytől: 28km
Cím: Tormafölde, külterület
Telefonszám: 92/330-052
Szabadon látogatható!

Vasvári sánc, Katonák útja

A Vasvári sánc a korai magyar határvédelem belső vonala, a Rába és a Zala vízgyűjtője között természetes átjáróként kiemelkedő Vasi-Hegyhát fennsíkját zárja le, Vasvár és Győrvár között mintegy 8 km hosszúságban. A sáncot valamikor a 10. század második felében, a nyugati kalandozások lezárulása után építették ki egy, az egész Dunántúlt körülölelő védelmi rendszer részeként.
A sánc eredetileg egy árokból, mögötte pedig töltésre épített föld-fa szerkezetű falból állt; pusztulása után ebből az árok és a mögötte lévő töltés maradt meg, amely azonban így is jelentős építmény.

Távolság Patóhegytől: 30 km
Megközelítés: a Vasvárról Zalaegerszeg irányába vezető 76-os főúton a város határától néhány száz méterre nagyméretű turisztikai információs tábla jelzi a Katonák útját és a Vasvári sáncot. A kavicsozott erdészeti útként ma is használható Katonák útján kb. 800 méter után jutunk el a Vaskapu parkerdő bejáratához, ahonnan tanösvény vezet a Vasvári sánchoz

Bázakerettye, termálfürdő

A termálfürdő különleges fekvése csodaszép panorámát nyújt a zalai dombokra. A kellemes időtöltést két melegvizes élménymedence, pezsgőfürdő és a hidegvizes úszómedence mellett több büfé biztosítja.

Belépődíj: kb. 1000 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 30 km
Javaslatunk: fürdőzés egyedülálló környezetben
További információ: http://www.bazakerettye.hu/

Budafapuszta, arborétum

A meghitt zalai dombok között található, gyönyörű göcseji bükktájba illeszkedve a Budafapusztai Arborétum (Budafai Arborétum). Több mint 200 fajtatöbbnyire védett növénnyel, fenyővel, lomb- és cserjefajtával büszkélkedhet. A fafajok Észak-Amerikából, Ázsiából és Észak-Európából származnak. A leglátványosabbak talán a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló azáleák. Az árnyas sétautakon barangolva forrás táplálta kis völgyzárógátas tavat találnak az ide látogatók. Kiépített, szép pihenőhelyek alkalmat biztosítanak az erdei falatozáshoz, szalonnasütéshez.

Belépődíj: kb. 500 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 30 km
Javaslatunk: májusban kötelező megnézni
További információ: http://www.kerettye.hu/

Tornyiszentmiklósi Helytörténeti Gyűjtemény

Tornyiszentmiklós szívében a régi iskola épületében, szemben a (római katolikus) templommal, található a helytörténeti gyűjtemény. 2008 óta a Kerti Sándor Kulturális Egyesület gondozásában működik. A kiállítási anyagot hosszú évek során Kulcsár József gyűjtötte össze.

A gyűjtemény három részre osztható.

  • Helytörténeti kiállítás, amely a XIX. és XX. századi falusi élet eszközeit és dokumentumait tartalmazza.
  • Az iskolatörténeti kiállítás, a községünk 300 éves oktatási emlékeit mutatja be, míg harmadik része a falunk szülöttének
  • Kerti Sándor költő – tanítónak állít emléket.
  • A kiállítás ingyenesen tekinthető meg, de bejelentkezés szükséges. Érdeklődni: Fűri Lászlóné, telefon: +36 30 2872539. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Belépődíj: Nincs.
Távolság Patóhegytől: 36 km

Hegyhátszentjakab, Vadása-tó

A Hegyhátszentjakab határában található, gyönyörű környezetben, természetvédelmi területen lévő mesterséges tó vize kristálytiszta, 12 forrás táplálja. A tónál fut össze az Őrségi Nemzeti Park több túraútvonala is. A víztározó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. Elsősorban a horgászok kedvelt helye: ponty, amur, keszegfélék, süllő, és kárász fogható itt. A nagyobb méretű tó strandolásra is alkalmas. A parton parkoló, kemping és étterem van.

Belépődíj: nincs
Távolság Patóhegytől: 40 km
Javaslatunk: tavakat kedvelők számára kitűnő és olcsó lehetőség
További információ: http://www.utazzitthon.hu/

Trópusi kert és orchideafarm, Dobronak / Dobrovnik

A magyar határtól mindössze öt kilométerre fekvő, többségében magyarok lakta Dobronakban (Dobrovnik) működik az Ocean Orchids, Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházában – amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek -, 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az egyre nagyobb érdeklődés miatt nemrég egy 500 négyzetméteres trópusi kertet is kialakítottak a szlovéniai cégnél.Nyitva tartás:
Hétfő-péntek: 8-17 óra
Szombat 8-16 óra
Vasárnap és ünnepnapokon: zárva
Távolság Patóhegytől: 43km
Bővebb információ: www.tropskivrt.si 

Egy kedves vendégünk élménybeszámolója:

“Voltunk a szlovéniai orchideatermesztés központjában
Dobronakon (határátkelő: Rédics). A vártnál is hatalmasabb az egész komplexum és nagyon szép! Az idegenvezetőtől rengeteg információt és hasznos tanácsot is kaptunk, de tetszetős és érdekes volt a trópusi üvegházuk is. A látogatás végén az 5 eurós belépőben valóban nívós ajándékokat adták az alapján, ki mit választott: volt orchideaültető készlet (1 zacskó termőfölddel együtt) vagy ismertető színes könyvecske az orchideákról és hasznos tartási tanácsokkal vagy egy klassz, színes orchidea-kaspó (tényleg minőségi!). Különböző méretű és színű orchideákból vásárlási lehetőség a végén: legolcsóbbak (de szépek!) 7-8 Eurótól felfelé. Amennyiben nagyobb társaság menne a Borfaluból, érdemes előre bejelentkezni és idegenvezetőt kérni, mert úgy összehasonlíthatatlanul több információhoz jut az ember! Bejelentkezés a következő e-mail-címen: info@tropskivrt.si vagy: brigita.lackovic@oceanorchids.si

Ezenkívül jártunk a település melletti Bakonaki-tónál, ami kimondottan hangulatos sétálóhely a különböző energiapontokkal.”

Magyarszombatfa, fazekasház

Az egyik legnagyobb magyar fazekasközpontban, a Belső Őrségben egy valamikori gerencsér (fazekas) boronafalú házában alakították ki a helyi gerencsérség múzeumát. Egy jellegzetesen parasztiparos háza táját, életformáját szemléltetve láthatók azok a korongok és edényféleségek is, amelyek a XIX. század végétől a XX. század közepéig Szombatfán és környékén készültek. Az épület legrégibb részében, a kamrában rendezték be a fazekasműhelyt. A kamra előtt, az udvaron áll a kerek cserépégető kemence kiégetett edényekkel.

Belépődíj: kb. 200 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 45 km
Javaslatunk: főleg városi ember számára kötelező
További információ:http://www.magyarszombatfa.hu/

Velemér, “a fény temploma”

Veleméren épült az ország egyik legmisztikusabb temploma. A falu feletti dombon, egy mesebeli tökéllyel kerekre nyírt kis tisztás közepén áll az így még inkább aprócskának ható, 1200-as években épült középkori templom. A hatalmas fák között megbúvó kis építmény már első ránézésre is különleges, pedig nagyon egyszerűek a kőből és téglából épült falai. Feltűnő, hogy négyzet alakú lyukakkal vannak tele a falak. Nemrégiben
bebizonyították azt, amit régóta meséltek: ebben a fény templomának is nevezett épületben minden freskót és ablakot pontosan úgy helyezett el a mester, hogy éppen abban a pillanatban süsse meg a Nap, amikor annak mondanivalója van. Például Szentháromság vasárnapján
a felkelő Nap első sugara a szentély boltozatán lévő Szentháromság jelképre esik, és a téli napforduló hajnalán a szentély délkeleti kerek ablakán besütő napsugarak a gyermek Jézust világítják meg elsőként. Napközben szépen végigjár a fény minden freskón, kivéve egyet: a pokol természetesen midig sötétben marad.

Távolság Patóhegyről: 45 km
Javaslatunk: Ha esetleg zárva találnád a kalyibát s a templomot, a kulcsot akkor is elkérheted
az ajtón megadott címen. Feladni nem szabad. Ha már eljöttél idáig, muszáj bejutni, hiszen a
lényeg odabent van!
További információ:
http://magyarbarangolo.blogspot.com/2010/01/velemer.html
http://www.omagyarelet.hu/content.php?c=8&i=1&l=0

Egy kedves vendégünk élménybeszámolója:
“Voltunk Veleméren a templomban. Nyitva volt, volt idegenvezető, aki folyamatosan fogadta
az érdeklődőket és remek előadást tartott a parányi, de nagyon érdekes templomban. Ha jól emlékszem, a belépő 300Ft/fő volt, és azt mondták, folyamatosan nyitva vannak a sok turista miatt.”

Kehidakustány, termálfürdő

Kehidakustánynak, a Zala völgyében különleges atmoszférája van. Varázslatos tájával és 49 ºC-os termálvizével évek óta turisták, pihenni és gyógyulni vágyók úti célja. A család fürdője 2.400 m2 vízfelülettel, 13 medencével, több mint 1.500 ingyenesen használható nyugággyal, ingyenes parkolási lehetőséggel várja kedves vendégeit. Családi wellness programok keretében masszázsokat, testkezeléseket, aromafürdőket, babaúszást, a Csemete Kuckóban gyermekprogramokat kínál a fürdőzés kiegészítéseképpen.

Belépődíj: kb. 2350-4500 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 50 km
Javaslatunk: hangulatos, sokak által kedvelt fürdő
További információ: http://www.kehidatermal.hu/

50 km-nél távolabbi látnivalók

Szabadtéri falumúzeum Szalafőn

A honfoglaláskor alapított falu hét dombra épült. Az egyiken, Pityerszeren – amely egy itt tömegesen előforduló pacsirtafajról kapta a nevét – található a skanzen, azaz a szabadtéri falumúzeum, ahol eredeti formájukban tekinthetők meg a tájegységre jellemző épületek.
A múzeum legfőbb értéke, hogy az itt található házak az eredeti helyükön állnak, így a régi Őrségre jellemző építési mód, az ún. szabad beépítési forma az 1700-as évekre jellemző állapotában tanulmányozható.

Távolság Patóhegytől: 51 km
Cím: Szalafő, Pityerszer 12, 9942
Telefonszám: +36 (94) 548 034
További információ:
http://orseg.net/latnivalok/latnivalok_az_orsegben/szalafo

Hévíz, gyógyfürdő

A Hévízi-gyógytó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű, melegvizes tava. A víz hőmérséklete a forrásbarlangban 39,8 Celsius-fok, nyáron 34-36 Celsius-fok, de télen sem süllyed 26-29 Celsius-fok alá. A gyógyvíz jótékony hatását számos gyógyintézmény és -szálló hasznosítja. A városban számtalan étterem, söröző, cukrászda, ajándékbolt várja a kirándulókat.

Belépődíj: kb. 2400-3700 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 53 km
Javaslatunk: Európában egyedülálló látványosság és élmény
További információ: http://www.spaheviz.hu/

Kis-Balaton

Szigorúan őrzött természetvédelmi terület, különösen gazdag a madárvilága. A Kányavári-sziget (Balatonmagyaródtól 2 km-re északra) mindenki számára nyitva áll a szabadidő kultúrált eltöltésére, két kilátótornya segítségével gyönyörködhetünk a táj csodálatos szépségében és megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát is. Tanyázik itt nagykócsag, kormorán, kanalas gém, üstökös gém, búbos vöcsök, szürke- és vörösgém, szárcsa, nádi rigó, sitke stb. Napjainkig itt 250 madárfajt figyeltek meg, ebből közel 150 itt fészkel. Szakavatott vezetővel csónaktúrát, lessátrakból természetfotózást, madármegfigyelő túrát tartanak, látogatás tesznek az érdeklődők a Fekete István-emlékszobához és a Matula kunyhóhoz a Diás-szigeten.

Belépődíj: nincs
Távolság Patóhegytől: 55 km
Javaslatunk: csodaszép kirándulóhely (távcsövet vigyünk)
További információ: http://www.kisbalaton.hu/

Keszthely, hajókikötő

Kiváló kikapcsolódás ellátogatni a keszthelyi Balaton-partra, ahol hangulatos sétányok, móló, sétahajók, strandok várják a kirándulókat. Hattyúk, vitorlások, szépen gondozott virágok, andalgó szerelmespárok színesítik a sétát. A Balaton látványa már csak hab a tortán. Érdemes itt is eltölteni egy kis időt, a kastély meglátogatása előtt vagy után is.

Belépődíj: nincs (strandok, sétahajók fizetősek)
Távolság Patóhegytől: 55 km
Javaslatunk: ne felejtsük megetetni a hattyúkat :)
További információ: http://www.keszthely.hu

Keszthely, Helikon Kastélymúzeum

Magyarország három legnagyobb barokk kastélyainak egyike. A kastély különféle lakószobáit a főúri élet korabeli tárgyaival rendezték be – megismerhetjük a főúri életmódot és a Festetics család történetét. Francia kertje és angolparkja minden évszakban gyönyörű. Érdemes megnézni a hintógyűjteményt, a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút-kiállítást is.

Belépődíj: kb. 2000-3300 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 57 km
Javaslatunk: kötelező megnézni :)
További információ: http://www.helikonkastely.hu/

Zalakaros, gyógyfürdő

A 45 éves fürdő nem csak gyógyulást, hanem erőt és élményt ad a családnak!
Napjainkra strandfürdőnk és fedettfürdőnk mellett rendelkeznek külső-belső élményfürdővel, gyógycentrummal és nem csak gyógyászati, hanem rengeteg wellness, medical wellness és alakformáló szolgáltatással. A gyönyörű parki környezetben kiépített termálstrandon a gyógyvizes ülőmedencéktől kezdve egészen a hullámedencéig, változatos funkciójú medencék biztosítják a család minden tagjának a pihenést, a regenerálódást és az önfeledt vízi szórakozást.

Belépődíj: kb. 1700-2900 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 58 km
Javaslatunk: az ország egyik legnagyobb és leghíresebb fürdője
További információ: http://www.furdo-zalakaros.hu

Balatonmagyaród-Kápolnapuszta, bivalyrezervátum

A telep a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja, mivel az állomány szelídsége közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a látogatókkal. Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás, bivalytörténeti bemutató és sétaút játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsőből kémlelheti a tájat a látogató.

Belépődíj: kb. 550 Ft (felnőtt)
Távolság Patóhegytől: 60 km
Javaslatunk: egyedülálló érdekesség
További információ: http://www.bfnp.hu/

Styrassic Dinópark

A park március 31-től minden nap egészen október végéig várja látogatóit reggel 9 és délután 4 között!

Napi Programajánlatok:
11:00 Élő T-Rex show (földrengés), vulkánkitörés szimulátor
11:30 Őrült történetek a dinók erdejében
11:30 Dinómozi – ismeretterjesztő film az őslényekről
12:15 Dinómozi – ismeretterjesztő film az őslényekről
13:00 Dinófog öntése gipszből és pólófestés (külön a helyszínen fizetendő mindkettő)
13:00 Dinómozi 3D-s mozifilm vetítése
15:00 Élő T-Rex show (földrengés), vulkánkitörés szimulátor
15:30 Őrült történetek a dinók erdejében
15:30 Aktuális mozifilm (megtekintése 5,5 €)

Napi belépőjegyek: felnőtt: 10,5 €, gyermek (2-14 év között): 6,5 €, családi belépő (szülők + 2 gyerek): 29 €
Az árak tájékoztató jellegűek! Pontos árak iránt érdeklődjön a dinópark honlapján.

Pontos cím: A-8344 BAD GLEICHENBERG, DINOPLATZ 1
Távolság Patóhegytől: 87 km
Javaslatunk: ezt a látnivalót vendégeink javasolták, ezért mi is ajánljuk :)
További információ: dinopark.kristall.hu

Family Park (Ausztria)

Ausztria legnagyobb szabadidőparkja, tökéletes kiránduló nap Patóhegyről, minden korosztály számára. A Familypark egy olyan szórakoztató park, ami minden területen élményt nyújt a látogatóknak, legyen az vidámparki szórakozás, kulináris élvezetek, vagy séták élménye egy nagy parkban.

A Familypark részei: élményvár, élménysziget, állatfarm, meseerdő, vidámpark, kisvonat, és még sokminden (lásd a honlapot).

Nyitvatartás 2016

  • Március 19-től szeptember 30-ig: 9-18 óráig
  • Október 1-26-ig: 10-17 óráig

Távolság Patóhegytől: 150 km (megéri egy napra elkirándulni, mert nagyon sok lehetőség van a parkban)

További információ: http://www.familypark.at/hu